Historie

Negentiende eeuw

In het begin van de negentiende eeuw zijn spaarbanken opgericht. De Maatschappij tot Nut van het Algemeen nam het initiatief “om de spaarzin te bevorderen als onderdeel van het proces om het geestelijk leven van de gewone burger te verhogen”.

Spaarbanken

In 1817 werden de eerste spaarbanken opgericht in Haarlem en Workum (Friesland) en er volgden nog vele andere. Het behalen van winst was geen doel op zich en reserves werden opgebouwd om het voortbestaan van de spaarbank te waarborgen.

Het besluit

In de bestuursvergadering van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, Departement Nieuw-Lekkerland, van 4 juli 1861 werd besloten tot de oprichting van een spaarbank Nieuw-Lekkerland met afdelingen te Streefkerk en Alblasserdam.

De formele oprichting

De formele oprichting van deze spaarbank zou echter pas in 1904 plaatsvinden, waarbij een stichting werd gevormd en de statuten werden vastgesteld.

Uitbreidingen

In 1959 werd het hoofdkantoor van Nieuw-Lekkerland verplaatst naar Alblasserdam en veranderde de naam van de Spaarbank in Nutsspaarbank Alblasserdam.

Problemen bij de coöperatie

Begin jaren 90 ontstonden problemen bij de coöperatie. De spaarbank Alblasserdam besloot samen met de spaarbanken in Tiel, Gorinchem, Haastrecht en Buren om gezamenlijk als “Werkmaatschappij Rivierenland” aansluiting te zoeken bij de SNS-bank. Belangrijke argumenten waren dat de SNS als kernbedrijf een bankbedrijf was, de SNS een sterke decentrale organisatievorm kende met behoorlijke bevoegdheden aan de basis, op districtsniveau en bij de werkmaatschappijen, en de SNS een goed ontwikkeld kredietbedrijf was. In 1991 fuseerde de Werkmaatschappij Rivierenland tot de Stichting Spaarbank Rivierenland.

SSN

Naar aanleiding van deze fusie is, op 31 december 1991, de stichting “Samenwerking tot Nut van het algemeen (SSN Alblasserdam) opgericht.”

De financiële middelen van dit fonds zijn verkregen uit het vermogen van de oorspronkelijke Nutsspaarbank Alblasserdam. De SSN behield een nauwe relatie met de lokale SNS-bank tot eind 2023. Voor de bijdragen die de SSN verstrekte werden daarom altijd promotionele tegenprestaties gevraagd. Als gevolg van beleidsmatige wijzigingen bij de Volksbank (moederorganisatie rechtsopvolger van de SNS-bank) heeft het bestuur van SSN besloten om ook een andere koers te gaan volgen.

Per 1 januari 2024 heeft de Stichting Nutsfonds Alblasserdam de ideële activiteiten van SSN overgenomen waarbij de promotionele tegenprestaties ten behoeve van de SNS-Bank zijn vervallen.